Willen is kunnen

‘Wat wil jij later worden? Topsporter, astronaut of president?’

Ik kan alles worden wat ik maar wil. Althans dat zeiden zowel mijn ouders, mijn leraren en volleybalcoaches vroeger. Toen ik op de basisschool zat, geloofde ik dat niet. Maar in de loop van de jaren heb ik een aantal succesjes behaald, waardoor ik wel geloof in wat ze zeiden. Ik kan datgene doen of worden als ik het maar graag genoeg wil.

Zoals mijn trouwe lezers inmiddels weten wil ik koste wat kost sportpsycholoog worden. Ik ben enorm gemotiveerd om dit doel te bereiken, mijn droom na te streven. Ondanks een tegenslag bleef ik positief en heb ik plannen gemaakt richting mijn einddoel. Ik zit goed in mijn vel, ben gemotiveerd en heb aanleg. Ik weet dus dat ik mijn doel ga halen. In september begin ik met mijn opleiding in België.

Silver-Whisper-Cruise-1Tot die tijd is mijn doel om op het meest luxueuze cruiseschip te werken dat er is. Hierdoor kan ik de wereld zien, internationale mensen ontmoeten en werkervaring opdoen. ‘And here I’m!’ Momenteel werk op het cruiseschip ‘Silver Whisper’ en vaar momenteel bij de Seychellen, tussen India en Afrika.

Als je echt iets wil bereiken of doen is dit bijna altijd mogelijk. Naar mijn mening spelen drie factoren een belangrijke rol: doelstelling, motivatie en aanleg. In deze column ga ik het hebben over deze factoren en hopelijk kan ik je motiveren om jouw droomdoel te bereiken.

Doelstelling
Een kapitein zonder eindbestemming heeft geen doel voor ogen en dobbert richtingloos op zee. Zonder doel voor ogen, kun je nergens naar toe werken. Het is dus belangrijk om je doelstellingen te formuleren. We maken onderscheid in lange termijn doelen en korte termijn doelen. De naam zegt het eigenlijk al. Een korte termijn doel is datgene wat je vandaag wilt bereiken (bijvoorbeeld een wedstrijd winnen) en een langer termijn doel ligt verder weg. In boekje drie van Skerpe Jeugd ‘Koers zetten richting jouw droom’ worden de verschillende doelen nog beter uitgelegd. Tevens staan er leuke opdrachten in die je kunt gebruiken om jouw doel te bepalen. Heb jij wel eens je doel opgeschreven?

Motivatie
Nadat je een duidelijk doel hebt opgesteld moet je wel gemotiveerd zijn om je doel te bereiken en daarvoor moet je hard werken. In de wetenschap wordt er onderscheid gemaakt tussen intrinsieke en extrinsieke motivatie. Intrinsieke motivatie komt vanuit jezelf. Je geniet van de activiteit en de uitdaging die je er in vindt. Alles in je zegt dat je het leven van een topsporter (of astronaut) wilt leiden. Wanneer het motief om dingen te doen van buiten komt, dan noemen we dat extrinsieke motivatie. Jonge voetballers willen soms topsporter worden omdat je veel geld kunt verdienen in het voetbal. De sterkste motivatie is natuurlijk de intrinsieke. Je wilt iets en je werkt er dan keihard voor.

Aanleg 
Ik heb als doelstelling om een bekende zangeres te worden. Ik heb een doel, ik ben gemotiveerd en met een beetje geluk kom ik er wel. Helaas kan ik niet bepaald mooi zingen. Als je niet kunt zingen kun je een carrière als zangeres wel vergeten. Ik heb namelijk geen aanleg om te zingen en dit zal ik ook niet snel leren. Als ik echt graag astronaut wil worden kan bijna niks me tegen houden. Zolang ik maar gemotiveerd ben en hard blijf werken. Want aanleg speelt een minder belangrijke rol in mijn doel om astronaut te worden. Naar mijn mening heb je altijd een beetje aanleg nodig om iets te bereiken.

Deze drie factoren hebben tot op heden een belangrijke rol gespeeld in het behalen van mijn successen. Welke factoren spelen een belangrijke rol in jou succes? Kun je nog meer factoren bedenken? Uiteraard moet er hard gewerkt worden maar ik ben het eens met mijn ouders, leraren en coaches. Jij kan alles worden wat jij maar wil. Dus waar wacht je op, jij kan het ook!

– Leandra Savonije