Lekker spelen en goed worden

Wim en Nikkie

Iedere maand behandelt Wim Keizer van Skerpe Jeugd in de GymPOWER Special een mentale kwestie van een jonge sporter. Dat doet hij door de ervaringen van turnster Nikkie Tuynman en ritmisch gymnaste Shari Veldhuizen te analyseren: “Nikkie en Shari zijn allebei gek van hun sport, maar of ze het mentaal goed aanpakken…” De komende weken zijn de eerste drie tips van Wim ook hier op de website van Skerpe Jeugd te lezen. Deze week deel 1: ‘lekker spelen en goed worden’.

Nikkie vóór de wedstrijd
“We rijden op de A9 naar de turnhal. De eerste wedstrijd van het seizoen komt eraan. Ik ben lijkbleek en heb een korte ademhaling. Iedereen heeft het naar zijn zin, maar alles gaat langs mij heen. Die ochtend kreeg ik nauwelijks wat eten naar binnen en dan ben ik ook nog de hele ochtend misselijk. Alsof mijn buik zou ontploffen. Er gaan alleen maar vragen door mijn hoofd en ik maak mezelf helemaal gek. Komen we op tijd? Straks vergeet ik mijn oefening! Heb ik alles bij me? Misschien krijg ik wel last van mijn blessures… Die anderen zijn altijd beter toch?”

Ik loop gauw door naar de kleedkamer en ga door naar de zaal. De anderen meiden zitten al met z’n allen bij elkaar. Ik doe alsof het heel leuk is, maar het huilen staat mij nader dan het lachen. Terwijl ik rondkijk besef ik dat ik straks voor al het publiek ga falen. “Iedereen is beter en ik maak nooit kans.”

Wim’s analyse
“Nikkie, ben je vergeten dat turnen leuk is om te doen? Ben je vergeten dat je in de wedstrijd niks anders hoeft te doen dan plezier maken? Door lekker te spelen en je best te doen, word je steeds beter in je sport.”

Sporters maken zich voor een wedstrijd veel te druk. Ze moeten van alles, willen niet verliezen en voelen zich beoordeeld. Er gaan allerlei gedachten door hun hoofd, vaak gedachten die duiden op onzekerheid en angst om te verliezen. Het lichaam zelf is ook aan het reageren. Sporters hebben soms buikpijn, een hoge hartslag of krijgen geen hap door hun keel. Een wedstrijd betekent stress!

“Natuurlijk is het logisch dat je het zo goed mogelijk wilt doen op het moment dat het ertoe doet, tijdens een belangrijke wedstrijd. Dan wordt een beroep gedaan op jouw mentale kracht. Kun jij de zenuwen onder controle houden? Kun jij je volledig concentreren op jouw oefening? Kun jij doorzetten als het even misgaat? Kun jij omgaan met de druk die jij jezelf of de buitenwereld jouw oplegt?”

“Als je goed wilt worden in je sport, dan is het belangrijk om mentale vaardigheden te ontwikkelen. Mijn stelregel is altijd: verliezen is vervelend, maar verlies nooit van jezelf!”