Materiaal of mentaal?

graspol(1)Hoe belangrijk is het mentale aspect in jouw sport ten opzichte van bijvoorbeeld het materiaal? Geo was bij het Nationaal Roeicongres, zag Go Ahead Eagles tegen Ajax voetballen en trok z’n conclusies.

Zo’n twee weken geleden was ik met Wim bij het Nationaal RoeiCongres. Skerpe Jeugd verzorgde daar twee workshops. De aanwezigen hadden kunnen kiezen tussen verschillende workshops, maar gaven er de voorkeur aan om bijgepraat te worden over het mentale aspect in de sport. Mooi.

Tijdens één van de workshops ontstond er opeens een discussie over roeimateriaal, wel of niet in het donker varen en de vraag wat voor verlichting er dan op de boot moest worden gemonteerd. Materiaal is blijkbaar toch heel belangrijk voor een sportvereniging. Zelfs tijdens een workshop over zaken die zich in het hoofd van een sporter afspelen.

Zondag zat ik op de tribune aan de Vetkampstraat: Go Ahead Eagles tegen Ajax. Voetbal. Als inwoner van de regio 020 zou ik misschien fanatiek Ajax-supporter moeten zijn, maar mijn werk schept de laatste tijd ook een band met de Deventer voetballers. En het is ook wel eens leuk om het gras te kunnen ruiken en de artiesten in de ‘arena’ bijna aan te kunnen raken. Knus. Aanraakbaar. Een treinreisje waard.

Op basis van begroting en verleden zou Ajax eenvoudig de meerdere moeten zijn van Go Ahead Eagles, maar toen de adelaar was gevlogen, ging de thuisploeg vol overgave in de aanval. Ze hadden de punten tenslotte ook hard nodig in de strijd tegen degradatie. Ajax had al een wedstrijdje of drie niet gewonnen en slechts één keer gescoord, dus objectief gezien mocht je van die ploeg ook wel wat verwachten. Zeker in de wetenschap dat de nummer drie van de ranglijst de laatste weken dichterbij was gekomen.

Na een klein half uurtje, toen de Deventer storm was gaan liggen, scoorde Ajax het eerste doelpunt. ‘Erop en erover’, dacht ik. Maar niets was minder waar. Minder vloeiend, maar met veel meer wilskracht pakten de elf van Go Ahead Eagles na de rust de draad weer op. Het publiek ging erachter staan en het wonder geschiedde. De degradatiekandidaat wist de bal in het netje van de, tot voor kort, kampioenskandidaat te prikken! Het hek was van de dam. Mentaal was Ajax kwetsbaar en konden ze niet meer dan paniekerig op zoek gaan naar de winnende treffer.

graspol(1)De Deventenaren stroopten de mouwen op en gingen voor een stunt. En ze waren er dichtbij. Ik denk dat hun wilskracht doorslaggevend was geweest, ware het niet dat… Niemand kan het gemist hebben. Een graspolletje promoveerde enkele minuten voor tijd een laf terugspeelballetje tot doelpunt: 1-2. Ik schaamde me. Zeker toen enkele Ajacieden ook nog juichten.

Ondanks de ‘materiaalpech’ die de Eagles hadden, denk ik dat ze met hun mentale instelling degradatie wel gaat voorkomen. Tenminste als ze dat ook tegen de mindere goden op kunnen brengen. Het polletje heeft het team denk ik nog sterker gemaakt. En Ajax? Als daar niet snel iets verandert, worden ze hooguit derde of vierde dit seizoen.

Materiaal moet in orde zijn, maar dat alleen brengt je niet tot de optimale prestatie. Het gaat ‘hand in hand’ met andere facetten van de sport: techniek, fysiek, maar dus ook het onderdeel waar Skerpe Jeugd sporters graag bij wil helpen: het mentale aspect!