Presteren met plezier!

Op 30 december jl. gaven Remco Koopmeiners en Wim Keizer namens Skerpe Jeugd een presentatie bij TurnstarZ in Amsterdam. Nadat de kinderen de weg naar de turnvloer hadden gevonden, verzamelden zo’n 60 ouders zich in ‘Time Out’, de kantine van Sportcentrum Ookmeer.

‘Presteren met plezier!’ was de titel van de workshop. Wim en Remco legden de link tussen kind, ouder en coach en lieten de aanwezige ouders interactief nadenken over hun rol in het sportieve leven van hun kind: wat is het effect van de ouderlijke reactie op het welzijn van het kind?

Je hebt zeven typen ouders, van pronkende ouders tot ongeïnteresseerde ouders. Wat doet dit gedrag van de ouders met het plezier van het kind. Faalangst, agressie of isolatie zijn maar een paar gevolgen van (extreem) gedrag van ouders. Gelukkig was er ook het ideaaltype van ouders: de betrokken ouder.

De betrokken ouder houdt rekening met de behoefte van het kind, steunt zijn/haar kind bij tegenslag, is alert op knelpunten, is blij bij een overwinning en staat open voor de coach. Ergens tussen desinteresse en fanatisme in dus. Wat is de rol van de ouder? En hoe ziet die eruit vanuit de perceptie van het kind? Daar zit wel een verschil tussen, in de praktijk. Goed om te weten.

PresentatieNadat enkele ouders live op het podium met ballen mochten jongleren, kwam tot slot de ‘mindset’ aan bod. De statische mindset versus de groeimindset op verschillende vlakken. Natuurlijk kiezen we voor de groeimindset! De groeimindset grijpt elke kans om te leren aan, begrijpt dat hard werken onderdeel van het succes is en zet door als het tegen zit. En hoe je je kind kunt ondersteunen bij deze processen? Zelf vond ik ‘vertrouwen’ het belangrijkst, maar het geven van feedback en het helpen bij het creëren van een focus mogen er ook zijn. Maar ga niet (ook) coachen!

Gezien de dynamiek en hilariteit in de zaal, prikkelde het onderwerp en zette het de ouders tot nadenken: ‘welk gedrag vertoon ik eigenlijk als ik langs de lijn sta? En hoe reageert mijn zoon of dochter erop?’ Een leerzame ochtend. Terwijl de kinderen plezier hadden op de turntoestellen, beseften de ouders dat ze een groot aandeel hebben in datzelfde plezier.

Door: Geo Arnold