1+1=3

In september start Leandra Savonije de studie psychologie aan de Universiteit van Leuven. Ze heeft dan een tussenjaar achter de rug, op dit moment erg populair onder studenten. In dat jaar heeft ze niet stil gezeten, ze was massagetherapeut op het cruiseschip ‘Silver Whisper’. Volgens Leandra is dat hard werken, maar ze heeft ook mooie plekken op de wereld bezocht. Naast haar drukke werk schrijft Leandra ook blogs voor Skerpe Jeugd.

Tijdens mijn opleiding Sport Management en Ondernemen aan de Hogeschool van Amsterdam werden wij in de managementvaardigheidstraining herhaaldelijk ‘lastig gevallen’ met de theorie van meneer Stephen Covey. Delen van de theorie vonden mijn studiegenoten en ik maar onzin. Best wel een beetje ongemotiveerd bestudeerden wij de principes van Covey. Toch ben ik uiteindelijk enthousiast geworden over de theorie. Tijdens mijn afstudeerstage bij Skerpe Jeugd bleek dat ik de theorie kon toepassen in de praktijk. Niet alleen gedurende mijn stageperiode, maar ook tijdens mijn werk op het cruiseschip en in de sport.

De zeven eigenschappen van effectief leiderschap, geschreven door Covey, is één van de meest besproken managementtitels. Net zoals de boeken van Skerpe Jeugd wil Covey je bewust maken van wat je wilt bereiken, wat je moet doen om het te bereiken en hoe je tot de nodige handelingen over kunt gaan. Een van de elementen uit de theorie van Covey vind ik erg interessant en erg toepasselijk op het dagelijks leven. Volgens Covey is 1+1=3. Ik zal uitleggen waarom.

synergizeDoor creatief samen te werken haal je betere en mooiere resultaten dan dat iedereen voor zichzelf werkt. Waarbij je niet kiest voor jouw oplossing, of voor mijn oplossing, maar voor een oplossing die voor iedereen acceptabel is.

Ik herinner me een incident tussen twee van mijn volleybaltrainers. Ik speelde op dat moment in het hoogste jeugdteam. De trainer van het eerste team wilde dat ik een wedstrijd met zijn team ging spelen. Omdat dit ten koste zou gaan van mijn prestatie in mijn eigen jeugdteam, wilde mijn eigen coach aanvankelijk niet meewerken. Gelukkig hebben de twee coaches gezocht naar een oplossing die voor beide het beste was. Uiteindelijk heb ik twee sets met mijn eigen team gespeeld en twee sets met het eerste team. Er was gezocht naar een win-win situatie voor beide teams. Wanneer beide trainers alleen zouden denken aan hun eigen belang, dan zouden ze eindigen in een conflictsituatie die altijd wordt gewonnen door de meest machtige coach op de club. Nu ontstond een mooie samenwerking! En ikzelf heb van beide wedstrijden genoten.

Hard samenwerken om mooie resultaten te bereiken doe je niet alleen in de sport, maar ook in het dagelijks leven. Kan jij meer voorbeelden bedenken? En denk je dat 1+1 altijd 3 is of kan het ook 758 zijn? Wat is jou mening?

Leandra Savonije